zoek login
logo

the damned

home  >  voorstellingen  >  the damned

duur 2:15
première 18 jun 2022


Van Hove's regie van Les Damnés bij La Comédie-Française beleefde in 2016 zijn wereldpremière als openingsvoorstelling van het Festival d’Avignon in het majestueuze decor van de Cour d’Honneur in het voormalige pausenkasteel. In deze theaterbewerking naar een filmscript van de Italiaanse cineast Luchino Visconti is te zien hoe een familie van rijke Duitse industriëlen fataal gecorrumpeerd raakt in haar samenwerking met de aan de macht gekomen nazipartij.

Les Damnés werd met superlatieven onthaald en was na Avignon te zien in Parijs, Londen, Antwerpen en New York. The Guardian noemde het een ‘griezelig profetische meesterzet’. The New York Times sprak van ‘een rijke en onverbiddelijke productie’.


VAN HOVE OVER THE DAMNED

'The Damned is het verhaal van de giftige alliantie tussen politici van het hoogste niveau en een leidende familie in de machtige staalindustrie. Visconti situeert het gebeuren op een cruciaal moment in de Europese geschiedenis: de opkomst van het fascisme in Duitsland.

Ik denk dat we deze mechanismen van dichtbij moeten bekijken, want ze kunnen relevant zijn voor hoe we met de grote vraagstukken van vandaag omgaan.

In grootse scènes geeft The Damned een inkijk in het afgrondelijke waar mensen toe in staat zijn en hoe makkelijk deze familie zich lieert aan een extreem-rechts regime, enkel voor het financiële profijt.

The Damned toont zowel de opkomst en ondergang van een invloedrijke hebzuchtige familie als een immoreel politiek systeem. Of is het toch vooral een verhaal dat ons laat nadenken over de wereld waar we vandaag in leven?’


 In de zomer van 2022 speelt het ITA-ensemble deze grootschalige productie in open lucht in het Amsterdamse Bostheater.

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald