zoek login
logo

the fountainhead

home  >  voorstellingen  >  the fountainhead  >  synopsis


Howard Roark is een eigenzinnige architect met maar één wens: het materiaal dat de aarde hem biedt te vormen naar zijn eigen ideaal. Dat blijkt geen eenvoudige opgave in een wereld waarin scheppingsdrang het moet afleggen tegen commercieel succes, maatschappelijk belang en macht. Zo brengen vleierij en intrige Roarks ambitieuze studiegenoot Peter Keating al snel naar de top van de architectuurwereld, en bespeelt journalist Ellsworth Toohey de zinnen van de massa via de miljoenenkrant The New York Banner. En dan is er nog Gail Wynand, de invloedrijke eigenaar van de Banner: een man die zijn ziel verkocht heeft aan de massa in ruil voor macht.

Als Howard Roark Dominique Francon ontmoet, vindt hij in haar een verwante ziel. Tussen de in de mens gedesillusioneerde Dominique en de bezielde Roark ontwikkelt zich een rauwe romance, die voelbaar maakt hoe moeilijk het is je aan een ander te geven en toch jezelf te blijven. Hoe groot zijn de offers die je kan brengen voor onafhankelijkheid? Ayn Rand schetst in The Fountainhead consciëntieus de strijd tussen het vasthouden aan je eigen visie en dienstbaar zijn aan anderen. In het middelpunt stelt zij een man enkel gedreven door zijn passie en zijn kracht als schepper; een persoon die niet leeft voor anderen.


Ayn Rand (1905-1982) was schrijfster en filosofe. Gevlucht naar de Verenigde Staten vanuit de Sovjet-Unie keert Rand zich resoluut tegen het socialisme en alle vormen van altruïsme. Zij gelooft in de ultieme vrijheid van het individu. Haar boeken en opvattingen inspireren, provoceren en worden cultsuccessen met een miljoenenoplage. Haar andere grote roman Atlas Shrugged, een ode aan het kapitalisme, is in de Verenigde Staten het populairste boek na de bijbel en was bij de laatste verkiezingen dé inspiratiebron van de Republikeinse Partij.


programmaboek 18|19
Blader door het programmaboek door op onderstaande afbeelding te klikken of download als pdf.

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald

 
 
 
lehman trilogy

lehman trilogy

wo 04 okt 2023 - 19:00
SPOT Groningen
Groningen
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
lehman trilogy

lehman trilogy

zo 08 okt 2023 - 19:00
Stadsschouwburg Utrecht
Utrecht
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst