zoek login
logo

ubu

home  >  voorstellingen  >  ubu  >  synopsis

De vraatzuchtige en machtsbeluste Ubu wordt door zijn vrouw aangespoord om door grof geweld de troon te veroveren. Met hulp van enkele getrouwen lukt zijn bloederige staatsgreep en wordt hij een relatief populair heerser, totdat hij besluit de adel en het ambtenarenapparaat te ‘onthersenen’. Als Ubu de bevolking meer en meer begint te tiranniseren, grijpen zijn oude getrouwen in.

alfred jarry
Alfred Jarry (1873 -1907) schreef verschillende stukken over het personage Ubu, waarvan de bekendste Ubu Roi (1896) is. Jarry was gefascineerd door het anarchisme dat de gevestigde maatschappelijke structuren omver werpt om op de ruines een nieuwe structuur te stichten. In zijn absurde Ubu-stukken bestaat er geen enkele logica en is ieder verschijnsel een uitzondering op de regel. Ubu is een toestand van verbale dronkenschap die leidt tot bruut geweld.

simon stephens
Simon Stephens (1971) is één van Engeland’s meest succesvolle toneelschrijvers. Zijn stukken zijn vaak zorgvuldig en intelligent geobserveerde onderzoeken naar het menselijk (familie)leven. Stephens’ stijl is brutaal en authentiek, maar hij onderscheidt zich van zijn generatiegenoten door zijn optimisme. Tot 2005 organiseerde Stephens het programma voor jonge schrijvers, op de literaire afdeling van het Royal Court Theatre in London. Stukken van zijn hand zijn onder meer On the shore of the wide world, Country Music en Motortown.

sebastian nübling
De Duitse gastregisseur Sebastian Nübling (1960) wordt in eigen land veel gevraagd bij de grote huizen vanwege zijn eigenzinnige, fysieke regiestijl. In 2006 ensceneerde hij zijn eerste opera Carmen bij de Staatsopera Stuttgart. Nübling introduceerde in 2007 Stephens’ Pornography in Duitsland.


programmaboek 09|10
Blader door het programmaboek door op onderstaande afbeelding te klikken of download als pdf.

0910_UBU_bro

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald

 
 
 
vogels

vogels

di 23 apr 2024 - 19:30
Internationaal Theater Amsterdam
Amsterdam
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst