zoek login
logo

weg met eddy bellegueule

home  >  voorstellingen  >  weg met eddy bellegueule

regisseur eline arbo
van édouard louis
duur 1:45
première 16 nov 2024


In een klein dorpje in Noord-Frankrijk groeit de zachte en gevoelige Eddy op  in een platvloers, grof en genadeloos arbeidersmilieu. We volgen hem door zijn vele pogingen om een ​‘normale jongen’ te zijn, maar hij lijkt in niets op de kinderen in zijn omgeving. Zijn houding, zijn tongval en zelfs zijn loopje bezorgen hem evenveel vernederingen van zijn klasgenootjes als van zijn alcoholistische vader en bazige moeder. Nog voor hij de minste begeerte voelt gaan velen ervan uit dat hij homoseksueel is. Door zijn verhaal te vertellen openbaart Eddy zijn verstikkende milieu. Kan hij zich eraan ontworstelen?

Eline Arbo maakte in 2020 bij Toneelschuur Producties een bejubelde theatrale en muzikale bewerking van deze roman. Voor deze theaterhit ontving zij de VSCD-regieprijs. Ook werd de voorstelling geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival. De originele cast uit 2020 werd genomineerd voor de Louis d’Or, de toenmalige theaterprijs voor de beste mannelijke hoofdrol. Vier jonge acteurs speelden alle personages en deelden ook de hoofdrol. Het was een primeur dat meerdere acteurs gezamenlijk werden genomineerd voor één rol. ​‘Als een rake choreografie gaan tekst, muziek en decor voortdurend met elkaar aan de haal, wat in een veelkleurige en onvoorspelbare toneelavond resulteert’, aldus het juryrapport.


ELINE ARBO OVER WEG MET EDDY BELLEGUEULE

'De eerste keer dat ik Weg met Eddy Bellegueule las, was ik blown away door de rauwe energie, het herkenbare jeugdgevoel, de slimme maatschappijkritiek, het gevoel van onrecht en de eis van de hoofdpersoon om een plek te kunnen innemen in de wereld.
Het verhaal is heel persoonlijk én tegelijk universeel. We krijgen een inkijk in het leven van een jongen die opgroeit in een dorp en in een gezin waar geen plaats is voor iemand die anders is. Als een kameleon probeert hij overal in te passen, maar uiteindelijk rekent hij af met zijn verleden en creëert hij een leven waarin hij zichzelf mag zijn.
Ik ben nog altijd trots op de voorstelling die ik in 2020 van dit boek maakte. Helaas leven we vandaag nog altijd in dezelfde wereld als toen, waarin mensen worden gediscrimineerd omwille van hun geaardheid. Daarom vind ik het belangrijk om dit verhaal te blijven vertellen. Op vraag van velen en dankzij het repertoiresysteem van ITA kan de voorstelling blijven bestaan.'

 

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald