zoek login
logo

wie heeft mijn vader vermoord

home  >  voorstellingen  >  wie heeft mijn vader vermoord

duur 1:25
première 01 jun 2020


‘Een aangrijpend verhaal over een vader die op zijn vijftigste fysiek en mentaal een wrak is door het harde werk in de zware industrie van Noord-Frankrijk. Het is een woedende aanklacht tegen de politieke elite én een liefdesbetuiging van een zoon aan zijn vader.

Édouard Louis is dé nieuwe ster aan het firmament van de Franse literatuur.  Deze bezeten, gepassioneerde en vooral ook geëngageerde auteur concentreert zich op de huidige arbeidersklasse en hoe die door de samenleving is vergeten en veronachtzaamd.

Hij schrijft ook over hoe hij als jonge homoseksueel door zijn eigen arbeidersfamilie tot outcast werd verdoemd. Met dit schitterende materiaal maak ik een monoloog voor Hans Kesting.’  - Ivo van Hove


‘Op mijn achttiende ging ik, met toeval en geluk, filosofie studeren in Parijs aan een van de meest prestigieuze universiteiten van Frankrijk. Ik  was de eerste in mijn familie die ging studeren. Ver verwijderd van de wereld waar ik in was opgegroeid, woonde ik in een kleine studio aan de  Place de la République, en besloot ik een boek te schrijven over waar ik vandaan kom.

Ik wilde verslag doen van de armoede en uitsluiting in ons dagelijks leven. Het raakte me dat het leven wat ik al die jaren had gekend nooit in boeken, kranten of op tv te zien was. Elke keer als ik iemand over ‘Frankrijk’ hoorde praten, op het nieuws of zelfs in de straat, wist ik dat ze niet spraken over de mensen met wie ik was opgegroeid.

Twee jaar later was mijn boek af en stuurde ik het naar een grote Parijse uitgever. In nog geen twee weken kreeg ik reactie: Hij kon mijn manuscript niet uitgeven omdat de armoede waar ik over schreef al langer dan een eeuw niet meer bestaat; niemand zou mijn verhaal geloven. Ik heb die e-mail meerdere keren gelezen, vol van woede en wanhoop.’ – Édouard Louis in ‘Why My Father Votes for Le Pen’, een opiniestuk in The New York Times van 4 mei 2017

 

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald

 
 
 
age of rage

age of rage

do 17 jun 2021 - 19:00
Internationaal Theater Amsterdam
Amsterdam
uitverkocht
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst