zoek login
logo

zomertrilogie

home  >  voorstellingen  >  zomertrilogie  >  synopsis

De rijke Filippo en zijn dochter Giacinta bereiden zich voor op de jaarlijkse vakantie. Ook haar verloofde Leonardo en zijn zus Vittoria treffen voorbereidingen voor hun verblijf buiten de stad: zij zijn minder welgesteld maar kiezen ervoor op krediet te leven en mee te draaien in de mallemolen van consumptie, feesten en decadentie. Wanneer Giacinta ervoor zorgt dat ook haar aanbidder Guglielmo naar het buitenhuis komt, ontstaat er een reeks komische situaties waarin Goldoni kritiek levert op de burgerlijke kortzichtigheid en het gebrek aan ware liefde en vriendschap.

carlo goldoni
Carlo Goldoni (1707-1793) wordt beschouwd als één van de grootste blijspeldichters uit de theatergeschiedenis. Met stukken als De Knecht van twee meesters en Het koffiehuis brak hij met de traditie van de commedia dell’arte door herkenbare personages ten tonele te voeren die worstelen met hun eigen zelfbeeld en de verwachtingen van de burgerlijke maatschappij. Zomertrilogie is niet alleen een 18e eeuwse komedie vol verrassende wendingen maar houdt ons ook nu nog een spiegel voor. De gegoede burgerij wordt erin afgeschilderd als een verzameling op consumptie en genot gefixeerde individuen zonder gevoel voor verantwoordelijkheid.

ivo van hove
Ivo van Hove maakt met Zomertrilogie opnieuw een avondvullende voorstelling met het hele ensemble, zoals eerder met Romeinse tragedies. ‘Deze voorstelling gaat over mensen die op krediet leven, tegen beter weten in. Zeer fascinerend nu de consumentenmaatschappij waarin we leven aan een kredietcrisis onderhevig is.’


programmaboek 09|10
Blader door het programmaboek door op onderstaande afbeelding te klikken of download als pdf.

0910_ZT_bro

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald