zoek login
logo

a-k-o

home  >  voorstellingen  >  a-k-o

duur 2:00
première 29 mrt 2009


De drie Thebaanse stukken van Sofokles (Oidipous Tyrannos, Oidipous in Kolonos en Antigone) werden door Thibaud Delpeut drastisch bewerkt en herschreven tot één avondvullende voorstelling. In een wereld van steeds veranderende machtsverhoudingen stellen Sofokles’ beroemde personages keer op keer dezelfde vragen: 'Volgens welke wetten moeten wij leven? Waarom is het juiste niet altijd goed? En welk ideaal is sterk genoeg om voor te sterven?'


De Thebaanse tragedies vertellen een even beroemde als tragische familiegeschiedenis.

In Oidipous Tyrannos wordt de titelheld geconfronteerd met de gevolgen van zijn eigen, onbewust gepleegde misdaden: vadermoord en de incest met zijn moeder waaruit vier kinderen stammen. Het onderzoek dat hij instelt naar de moordenaar van zijn vader, leidt onherroepelijk naar hemzelf.

In Oidipous in Kolonos verzoent hij zich na jaren van blind rondzwerven met zijn geschiedenis, om daaropvolgend zijn twee zoons een afschuwelijk levenseinde te voorspellen.

In Antigone tenslotte, keert de heldin zich tegen de verordening van haar oom Kreon om het lichaam van haar gestorven broer Polyneikes onbegraven te laten. Zij verkiest een juist eerbetoon aan de doden boven de wetten van de staat. Trouw aan haar vader en alle familieleden die haar voorgingen, kiest zij de dood. Zo vormt ze de sluitsteen van een gruwelijke familiesaga: onverbiddelijk en autonoom.


'Brutale voorstelling van een van de interessantste jonge regisseurs van dit moment.' - Volkskrant

'De bewerking is aards, met net genoeg alledaagse zinnen om de tragedies naar het heden te halen en geestig te maken.' - NRC

'Jacob Derwig speelt Kreon op meesterlijke wijze.' - Telegraaf

'Door het ensemble van TA wordt voortreffelijk gespeeld.' - Haarlems Dagblad

'Een scherpe voorstelling die lichtvoetig van toon is maar wel onder de huid kruipt.' - Financieele Dagblad


Antigone-Kreon-Oidipous werd gecreëerd in het kader van het platform van Toneelgroep Amsterdam voor de ontwikkeling van (regie)talent: ta-2 en Toneelschuur Producties.


#ako

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald