zoek login
logo

a-k-o

home  >  voorstellingen  >  a-k-o  >  synopsis

De Thebaanse tragedies vertellen een even beroemde als tragische familiegeschiedenis. In Oidipous Tyrannos wordt de titelheld geconfronteerd met de gevolgen van zijn eigen, onbewust gepleegde misdaden: vadermoord en de incest met zijn moeder waaruit vier kinderen stammen. Het onderzoek dat hij instelt naar de moordenaar van zijn vader, leidt onherroepelijk naar hemzelf. In Oidipous in Kolonos verzoent hij zich na jaren van blind rondzwerven met zijn geschiedenis, om daaropvolgend zijn twee zoons een afschuwelijk levenseinde te voorspellen. In Antigone tenslotte, keert de heldin zich tegen de verordening van haar oom Kreon om het lichaam van haar gestorven broer Polyneikes onbegraven te laten. Zij verkiest een juist eerbetoon aan de doden boven de wetten van de staat. Trouw aan haar vader en alle familieleden die haar voorgingen, kiest zij de dood. Zo vormt ze de sluitsteen van een gruwelijke familiesaga: onverbiddelijk en autonoom.

sofokles
De Griekse tragedieschrijver Sofokles (ca. 496-406 v.Chr.) schreef meer dan 120 toneelstukken waarvan er zeven bewaard zijn gebleven. Tegen de achtergrond van de opkomst, bloei en neergang van Athene, keert bij Sofokles steeds hetzelfde thema terug: hoe de mens zijn vrijheid om te handelen beperkt ziet door zijn afkomst, het lot en de grenzen van de wet. Is alles wat wij doen en laten voorbestemd of bestaat er zoiets als de vrije wil? En als die bestaat: hoe absoluut is onze vrijheid dan? Kan en mag de staat ingrijpen als het algemeen belang in conflict komt met de belangen van het individu?

thibaud delpeut
Thibaud Delpeut (1978) studeerde klinische psychologie en volgde de regieopleiding in Amsterdam. Hij schreef en regisseerde diverse stukken en heeft een grote affiniteit met het klassieke repertoire. Het becommentariëren en bekritiseren van de maatschappelijke werkelijkheid door het tonen van verstoorde familierelaties fascineert Delpeut. Het vormde ook de basis voor de keuze van zijn eerste ta-2-voorstelling Britannicus van Jean Racine, een hedendaagse versie van een Franse klassieker.


programmaboek 10|11
Blader door het programmaboek door op onderstaande afbeelding te klikken of download als pdf.

1011_AKO_bro

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald