zoek login
logo

angels in america

home  >  voorstellingen  >  angels in america  >  synopsis


Twee New Yorkers gaan elk op hun eigen manier met hun hiv-besmetting om: de jonge Prior raakt in paniek en ziet zijn relatie met zijn joodse vriend Louis stuklopen. Hij verliest zich in koortsdromen, overgeleverd aan een Engel die hem met zijn angsten confronteert. De aartsconservatieve advocaat Roy houdt zijn ziekte voor zijn omgeving verborgen uit angst zijn prestige te verliezen.

Louis zoekt troost bij Joe, een mormoonse jurist die zijn huwelijk de rug toekeert en zijn homoseksualiteit leert aanvaarden. Roy wordt opgenomen in het ziekenhuis en voert een strijd op leven en dood. In zijn laatste dagen wordt hij door de zwarte verpleger Belize geconfronteerd met zijn vooroordelen.

Naarmate de ziekte vordert, raken realiteit en koortsdromen met elkaar vermengd. Roy vereenzaamt en ziet zijn netwerk van machtige vrienden afbrokkelen, terwijl Prior troost vindt bij vreemden die zijn pad kruisen. In het aanschijn van de dood laten de ontmoetingen onuitwisbare sporen achter. ‘Niets gaat ooit verloren.’


tony kushner
De Joods-Amerikaanse auteur Tony Kushner (1956) is een van de meest geëngageerde schrijvers in Amerika. Hij schrijft theaterteksten en filmscenario’s (o.a. Munich van Steven Spielberg) en won met Angels in America de Pulitzerprize voor het beste toneelstuk. Over zijn bezoek aan de voorstelling in februari 2009 zei hij: ‘Het was overweldigend. Ik ben er kapot van’ (NRC Handelsblad).

Met Angels in America: A Gay Fantasia on National Themes (1992) schreef Tony Kushner een moderne klassieker. Waar het stuk toen vooral ophef maakte door de aidsproblematiek en de onverholen kritiek op het Reagan-tijdperk, blijkt Angels in America vandaag zoveel meer universele en tijdloze thema’s te bevatten: de nood aan verandering en mededogen, de kracht van de verbeelding, liefde en vriendschap over de grenzen van ras, religie en ideologie.


programmaboek 14|15
Blader door het programmaboek door op onderstaande afbeelding te klikken of download als pdf.

1213_AIA_bro


 

 

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald