zoek login
logo

antonioni project

home  >  voorstellingen  >  antonioni project

duur 2:30
première 14 jun 2009


In Antonioni Project zijn drie filmscenario’s met elkaar verweven tot een groot verhaal rond de positie die liefde in het leven van de 21ste eeuwse mens inneemt.


In L’Avventura verdwijnt een jonge vrouw op mysterieuze wijze op een eiland voor de kust. Haar hartsvriendin wordt verscheurd door haar gevoelens voor de achtergebleven minnaar. In L’Avventura staat het ontluiken van een relatie centraal, “de personages beleven een emotioneel avontuur, een psychologisch en moreel avontuur – de dood en geboorte van een liefde – dat hen doet reageren op de conventies en de normen van een voorbije wereld”, aldus Antonioni.

In La Notte is een koppel van middelbare leeftijd gevangene van de herinnering aan de passie die hen ooit samenbracht. Het is een minutieuze anatomie van een relatie die tot stilstand is gekomen. Naast de plaats die het huwelijk in een moderne, veranderende samenleving heeft (of niet meer heeft) stelt de sociaal kritische Antonioni ook de plaats van de kunstenaar ter discussie. Het is opvallend dat de industrieel in La Notte zijn manier van leiding geven aan zijn bedrijf als een scheppend kunstwerk ziet.

In L’Eclisse oefenen een man en vrouw een onweerstaanbare seksuele aantrekkingskracht op elkaar uit maar zijn niet in staat om de liefde als een groots avontuur te beleven. Antonioni: “L’Eclisse is geen genuanceerde psychologische karakterfilm maar een verhaal van gevoelens of het gebrek daaraan in een wereld waarin de macht van het geld regeert. Geld is tegelijk een abstracte waarde, het is een metafoor voor het moderne leven dat is verkild.

In Antonioni Project ontmoeten al deze personages elkaar op een groots nachtelijk feest. Daar moeten ze de duistere tegenstrijdigheid en verscheurdheid die aan de basis liggen van hun verlangens, onder ogen zien.


'Antonioni Project is zowel een feest van herkenning als een totaal nieuwe ervaring' Groene Amsterdammer

'Visueel spektakel rond liefde en lust.' Telegraaf

'Zoveel samengebald talent in één voorstelling ondergaan, is een grote ervaring.' Trouw

'De combinatie van studiospel en videoprojectie levert een intense beleving voor de toeschouwer op.' Knack

‘Wederom zet Van Hove, met decorontwerper Jan Versweyveld en videokunstenaar Tal Yarden, een nieuwe standaard voor hightech theaterdecors met video. Vrijwel eindeloos kun je je vergapen aan de bewonderenswaardige beeldtaal, waarin het hoogstaande spel van het ensemble niet wordt weggedrukt, maar juist wordt uitvergroot.’ NRC

Tijdens het Holland Festival 2009 regisseerde Ivo van Hove Antonioni Project, een theaterbewerking van de films L’Avventura, La Notte en L’Eclisse van de Italiaanse filmmaker Michelangelo Antonioni. In deze filmtrilogie uit het begin van de jaren ’60, toont Antonioni hoe de mo-derne mens worstelt met de liefde. Meer dan veertig jaar na datum toont de trilogie ónze wereld waarin de eisen van een nieuwe tijd in botsing komen met de waarden van een voorbije periode: de mens ontwapend, vol verlangens maar onmachtig om zijn lot volledig zelf te bepalen.

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald