duur 1:30
première 01 dec 2013
Julie Van den Berghe’s eerste voorstelling binnen TA-2, in coproductie met Frascati Producties.
Een bruidegom bereidt zich voor op zijn huwelijk. Zijn moeder kan maar moeilijk wennen aan het idee van zijn vertrek. Ze leeft in het verleden, verteerd door verdriet na de gewelddadige dood van haar man en oudste zoon. Zij zint op wraak op de familie die haar leven heeft verwoest.
Terwijl de bruid zich klaarmaakt voor haar grote dag, galoppeert haar vroegere minnaar Leonardo elke nacht langs haar huis. De hartstocht tussen beiden is nog niet geluwd. Nog voor het huwelijksfeest losbarst, vlucht de bruid met haar vroegere minnaar weg. De in hun eer gekrenkte families openen de jacht op het liefdespaar en voltrekken een wrede bloedwraak.
Bloedbruiloft vormt samen met Yerma en Het Huis van Bernarda Alba de trilogie van het Spaanse platteland. In een wereld van schaarste waar familiebanden en bezit heilig zijn, proberen liefde en lust te overleven. Lorca’s tragedie is het portret van een samenleving die gebukt gaat onder duistere familievetes, moreel masochisme en ziekelijke rouw.
'Alles klopt in deze voorstelling: het weergaloze decor van André Joosten, de kostuums, kap en grime. Elk detail in perfecte harmonie met het grotere geheel.' - Theaterkrant ****
'Overtuigend debuut Van den Berghe bij TA.' - NRC ****
'Chris Nietvelt is een geweldige feeks.' - Parool ****
Julie Van den Berghe over Bloedbruiloft
‘Het fatalistische karakter van de tekst spreekt mij bijzonder aan; de noodlottigheid ervan. Het is een vreselijk beklemmend stuk. De personages zitten gevangen in hun eigen mechanismen; ze zijn rigide en bloedeloos. Ieder onderwerpt zich aan de morele mores, de meest primaire lusten en driften worden onderdrukt en iedere poging daar uit te breken lijkt fatale gevolgen te hebben. De keuze van de Bruid en Leonardo (haar minnaar), om zich over te geven aan een allesverzengende begeerte en weg te vluchten van haar bruiloft in het besef van de dood die zal volgen, vind ik wonderschoon. Het zijn twee mensen die wars van wat sociaal acceptabel is ervoor kiezen om één moment werkelijk te leven, één enkel moment werkelijk te voelen, om op zijn minst voor één kort moment dat sublieme te ervaren dat de meeste mensen in hun hele leven niet zullen meemaken. Dat deze mensen dat wel doen, maakt de tragische climax van het stuk voor mij tot iets troostrijks. Voor mij is het stuk een pleidooi voor de liefde; de verboden liefde in het bijzonder en de overgave daaraan. Wat voor mij voorop staat is te laten zien wat het betekent om mens te zijn, de overgave aan de meest primaire behoeften. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan.’
#bloedbruiloft
ta-2 / Frascati
In het kader van het platform van Toneelgroep Amsterdam voor de ontwikkeling van (regie)talent, brachten TA-2 en Frascati in het verleden al Rashomon-effect in een regie van Joachim Robbrecht uit. Bloedbruiloft wordt de tweede samenwerking in het meerjarig partnerschap dat gericht is op een stapsgewijze ontwikkeling van het regisseurschap, waarbij beide alliantiepartners hun expertise inzetten en het werken binnen grotere organisaties centraal staat.
met dank aan