zoek login
logo

een bruid in de morgen

home  >  voorstellingen  >  een bruid in de morgen  >  synopsis


Een bruid in de morgen portretteert een uit zijn stand gevallen gezin: de Pattini’s. Ze leven geïsoleerd van de samenleving en volgens hun eigen wetten. Vanwege oud zeer hebben de ouders de buitenwereld taboe verklaard. Onder de stolp die zij over het gezinsleven hebben geplaatst, komt een wonderlijk klein wereldje tot bloei. Hun kinderen, Thomas en Andrea, trekken bijzonder naar elkaar toe en geven met hun fantasie samen hun hele wereld vorm. In een poging weer deel te nemen aan het burgerlijk leven van de ‘eerlijke mensen’ arrangeert de moeder een haastig huwelijk tussen Thomas en zijn rijke nicht Hilda. Haar komst stuit op groot verzet van Andrea en haar tere, fantastische samenzijn met Thomas komt onder immense druk te staan. Met alle consequenties van dien.

Claus gaf als motto aan het stuk mee: A great love is a fire that burns the beams of the roof. The doorposts are flaming and the house falls. (Robinson Jeffers)

Een bruid in de morgen is een moderne klassieker waarin de komst van een buitenstaander de verhoudingen binnen een familie grondig opschudt. Hugo Claus schreef ermee zijn eerste avondvullende toneelstuk. Geïnspireerd door het toneel van Tennessee Williams bewerkte hij zijn debuutroman De Metsiers (1948), over de broeierige relaties binnen een uitzonderlijke familie, tot een toneelstuk. Hij leverde ermee op vierentwintigjarige leeftijd een meesterwerk af. Een bruid in de morgen prijkt, net als Suiker (1958) en Vrijdag (1969), als vaste waarde op het Nederlands repertoire. Dat is terecht: poëzie en anekdotiek gaan op een prachtig vanzelfsprekende manier samen in zijn stukken.


programmaboek 15|16
Blader door het programmaboek door op onderstaande afbeelding te klikken of download als pdf.

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald