zoek login
logo

glazen speelgoed

home  >  voorstellingen  >  glazen speelgoed  >  synopsis


Amanda Wingfield leeft met haar twee kinderen in een wijk voor de lagere middenklasse. Door haar man is zij jaren geleden in de steek gelaten. Amanda is er alles aan gelegen om haar kinderen een goede toekomst te bezorgen.

Beide kinderen leven in een voor zichzelf gecreëerde fantasiewereld. Zoon Tom werkt in een schoenenzaak maar heeft dichterlijke aspiraties. Hij denkt er over om van huis weg te lopen. Dochter Laura is licht gehandicapt als gevolg van een ziekte in haar jeugd. Zij leeft een teruggetrokken bestaan, vervreemd van de wereld. De schuwe Laura is even fragiel als de zorgvuldig door haar opgebouwde en gekoesterde verzameling glazen speelgoeddieren.

Amanda is op zoek naar een man voor haar dochter. Op aansporing van zijn moeder nodigt Tom een collega uit om bij hen te komen eten. Jim was in zijn jonge jaren de populairste jongen van de school. Hij blijkt voor Laura geen onbekende te zijn. De komst van de jonge man zet de toch al moeilijke verhoudingen binnen het gezin onder hoogspanning.


Over het werk van Tennessee Williams zei Eliza Kazan, die veel van zijn stukken regisseerde: ‘Everything in his life is in his plays, and everything in his plays is in his life.’ Dat is zeker waar voor het sterk autobiografische Glazen speelgoed.

De première van Glazen speelgoed in 1944 maakte Tennessee Williams op slag beroemd. Niet alleen werd het een Amerikaanse klassieker, het is zonder meer één van de grootste stukken uit het wereldrepertoire. Latere successen van Williams zijn Kat op een heet zinken dak en De tramlijn die Verlangen heet. Jacob Derwig regisseerde het eerste stuk in 2012 in het kader van TA-2. Ivo van Hove tekende met het tweede in 1995 één van zijn signature productions bij Het Zuidelijk Toneel en Eric de Vroedt regisseerde het in 2008 bij TA-2.


programmaboek 16|17
Blader door het programmaboek door op onderstaande afbeelding te klikken of download als pdf.

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald