zoek login
logo

hedda gabler

home  >  voorstellingen  >  hedda gabler  >  synopsis


Hedda Gabler is een moderne vrouw, die haar eigen leven wil leiden: wild en onverantwoord, net als de mannen in haar omgeving. Na een onstuimige jeugd met talloze minnaars trouwt ze Jurgen Tesman, een succesvol wetenschapper. Ze is bijna dertig, haar vader is overleden en haar geld is op. Het is voor beiden een liefdeloos en opportunistisch huwelijk: Hedda krijgt luxe en maatschappelijke zekerheid, Tesman krijgt een ‘trophy wife’. Hedda walgt echter van het leven als huisvrouw. Verveeld en gefrustreerd droomt ze van de wereld buiten en de woeste feestjes van huisvriend Brack. Als Hedda’s vroegere geliefde Lovborg terugkeert van een verblijf in het buitenland, wordt ze geconfronteerd met de leegte van haar bestaan. De enige uitweg is zelfmoord.

henrik ibsen
Henrik Ibsen (1828-1906) is de schepper van het moderne drama. Zijn leven en werk zijn sterk met elkaar verbonden. Als een van de eerste geeft hij het gewone, alledaagse in zijn stukken een tragische dimensie. Ibsen is ongekend productief. Hij schrijft versdrama’s als Peer Gynt (1867), tast sociale conventies aan in stukken als Pijlers van de samenleving (1877), houdt de bekrompen huwelijksmoraal tegen het licht in Het Poppenhuis (1879). In Hedda Gabler (1890) toont hij vrouw die worstelt met een existentiële crisis. Volgens de Noorse psycholoog Arne Duve is dit stuk een zelfportret van de schrijver en diens beklemde emotionele leven.

ivo van hove
Ivo van Hove verplaatst Hedda Gabler naar in een hedendaagse loft in een grote stad. De voorstelling raakt aan het moderne levensgevoel, waarin egocentrisme en de drang naar onmiddellijke bevrediging centraal staan. Ivo van Hove: ‘In Hedda Gabler zijn we getuige van iemand die zichzelf doodt, van de klok die tikt. We weten dat het onvermijdelijke gaat gebeuren. Hedda Gabler is geen drama over de maatschappelijke middenklasse. Geen drama over de strijd tussen man en vrouw, maar een existentialistisch toneelstuk, een zoektocht naar de betekenis van het leven, onsympathiek, zoekend naar de waarheid.’


programmaboek 11|12
Blader door het programmaboek door op onderstaande afbeelding te klikken of download als pdf.

1112_HG_bro

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald