zoek login
logo

in wankel evenwicht

home  >  voorstellingen  >  in wankel evenwicht

duur 2:00
première 30 mrt 2019


Wat als op een avond een bevriend stel bij u aanbelt en om onderdak vraagt? In hun ogen staat angst te lezen. Ze kunnen niet zeggen waarvoor. U vindt het een vreemde situatie maar goed, het zijn vrienden en de oude kamer van uw dochter staat leeg. Dus u geeft hen onderdak.

De volgende dag staat onverwacht uw dochter aan de deur. Zij is midden dertig en heeft net haar zoveelste relatie zien mislukken. Een zorgenkind dat niet volwassen wordt. Zij wil opnieuw bij u intrekken maar stelt vast dat haar oude kamer door uw vrienden is ingenomen. Wat doet u als uw dochter haar kamer opeist? Krijgt uw eigen kind voorrang op uw vrienden?

Dit is het dilemma waar Tobias en Agnes voor staan in de tragikomedie In wankel evenwicht van Edward Albee (1928–2016). Iedereen weet wat rechten en plichten zijn. Maar hoe gaan we er mee om als het er echt op aankomt? Dan blijkt dat mensen diep vanbinnen zijn getekend door een redeloze territoriumdrift.

In messcherpe dialogen laat Albee zien hoe een toch al wankel evenwicht tussen van  elkaar afhankelijke mensen fel onder druk kan komen te staan. De steeds hoger oplopende emotionele temperatuur in hun discussies legt angsten en verlangens bloot, tekorten en frustraties.

In wankel evenwicht is een project in het kader van ITA-2, het platform voor de ontwikkeling van regietalent. Eerder regisseerde Maren E. Bjørseth Een bruid in de morgen (ism Frascati Producties) en Emilia Galotti (ism Toneelschuur Producties). In wankel evenwicht is exclusief te zien in de Toneelschuur in Haarlem.

In wankel evenwicht is de jubileumproductie van Toneelschuur in het kader van hun vijftigjarig bestaan.


Maren E. Bjørseth over In wankel evenwicht

‘Toen ik dit stuk een paar jaar geleden las, heeft het me meteen gepakt, omdat het gaat over het ontkennen van de olifant in de kamer. De personages in het stuk leven leven met elkaar in een wankel evenwicht, dat ze in stand houden door drankgebruik, verdringen of het constant praten over niets. Wat mij intrigeert aan dit stuk is de vraag wat mensen doen wanneer de balans wordt verstoord door buitenstaanders die hun intrede doen. Wanneer het gevaar van de buitenwereld naar binnen komt. Wat gebeurt er wanneer wij worden geconfronteerd met onze angst voor het onbekende?'


#inwankelevenwicht

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald