zoek login
logo

kat op een heet zinken dak

home  >  voorstellingen  >  kat op een heet zinken dak  >  synopsis

Op de avond van Big Daddy’s zeventigste verjaardag zijn alle kinderen en kleinkinderen in het ouderlijke huis verzameld. Alleen Brick, de ooit succesvolle ster in het American Football, ontbreekt. Hij heeft zich teruggetrokken in zijn slaapkamer waar hij in de alcohol zijn familiale en echtelijke verplichtingen ontvlucht. Zijn vrouw Maggie probeert hem vergeefs uit zijn roes en schuldgevoelens over de dood van zijn beste vriend los te weken en over te halen zich in het feestgedruis te mengen. Ze moet met lede ogen aanzien hoe zijn broer Gooper en schoonzus Mae alles in het werk stellen om Big Daddy voor zich te winnen en hun deel van de erfenis veilig te stellen.

Naarmate de avond verstrijkt, wordt het duidelijk dat de terminale ziekte van Big Daddy niet langer voor hem verzwegen kan worden. In een ultieme confrontatie wil hij Brick overhalen zijn verantwoordelijkheid als echtgenoot en erfgenaam op zich te nemen. Voor het eerst in hun leven staan vader en zoon tegenover elkaar. Alle verwijten, geschonden verwachtingen en illusies worden genadeloos bovengespit tot ze beiden de naakte waarheid onder ogen zien: die van de verloren onschuld en de nakende dood.

jacob derwig over kat op een heet zinken dak
Kat op een heet zinken dak heeft alle ingrediënten van een soap; vader heeft terminale kanker en iedereen weet dat behalve hij. De ene zoon is zwaar aan de drank en zijn vrouw wil niets liever dan bevrucht worden. De andere zoon wil de zaak van vader overnemen, en moeder wil dat iedereen aardig tegen elkaar doet. Maar Williams heeft geen soap geschreven. Kat op een heet zinken dak is een meedogenloos familiedrama. Binnen de veilige muren van het ouderlijk huis, in dit warme nest, wordt op die ene avond alles tot op de bodem uitgevochten. Niets wordt meer verzwegen, iedereen zegt elkaar de waarheid, en de waarheid doet pijn. Dat is wat me zo aantrekt. Dat het zo’n explosief stuk is. Binnen een paar uur wordt alles wat de familie Pollitt bij elkaar houdt tot  0ntploffing gebracht.
‘Is there no mercy left in the world anymore?
What has become of passion and
understanding?
Where have they all gone to?
Where’s God?
Where’s Christ?’
Het is de hartenkreet van de eenzame mens. Bang, en afschuwelijk alleen. En het is de kern van Williams’ werk: hij beschrijft eenzame mensen die hartverscheurende pogingen doen elkaar te bereiken, zinvol proberen te communiceren, en elkaar lief te hebben.  Tevergeefs.’


programmaboek 11|12
Blader door het programmaboek door op onderstaande afbeelding te klikken of download als pdf.

1112_KOEHZD_bro

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald

 
 
 
vogels

vogels

di 23 apr 2024 - 19:30
Internationaal Theater Amsterdam
Amsterdam
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst