zoek login
logo

kinderen van de zon

home  >  voorstellingen  >  kinderen van de zon

regisseur ivo van hove
van maxim gorki
duur 3:00, incl. 1 pauze
première 28 nov 2010


In Kinderen van de zon portretteert Maxim Gorki intellectuelen die zich afgezonderd van de maatschappij, wijden aan wetenschap, kunst en liefde. Te laat beseffen zij dat hun denkbeelden niet stroken met de harde realiteit.

Jacob Derwig ontving de Louis d’Or 2011 voor zijn rol van Pavel Protassov vanwege ‘zijn onovertroffen timing als wereldvreemde professor’. In 2012 ontving de voorstelling de Grand Prix Mira Trailović tijdens het BITEF festival voor beste productie.


De wetenschapper Pavel Protassov leeft teruggetrokken met zijn vrouw Helena en zijn zus Lisa in het ouderlijke huis. Hij werkt als een bezetene aan een visionaire idee: de ontwikkeling van de mens van de toekomst die zijn biologische beperkingen zal overwinnen en een nieuwe maatschappij zal stichten. Ondertussen heeft hij geen oog voor de anderen. Hij sluit zich af voor de geruchten over opstand en cholera in de stad. Hij verliest zich in experimenten en gesprekken met de kunstenaar Dimitri Wagin, die zijn vrouw het hof maakt en de veearts Boris Tjepoernoi die zijn zus ten huwelijk vraagt, maar telkens weer wordt afgewezen.

Allen praten ze koortsachtig over grote idealen en de maakbaarheid van de mens, maar in hun naaste omgeving richten ze heel wat schade aan. Gebrek aan medeleven en sociale bewogenheid leiden ertoe dat de situatie binnen en buiten de muren van het landgoed escaleert. Hun utopische toekomstvisioen als kinderen van de zon wordt verduisterd door krachten die zij zelf te lang hebben genegeerd.


'Het spelplezier spat van de topcast' - NRC

'Deze productie verdient een jaarlijkse reprise en een reis om de wereld' - Knack

'Van Hove en vaste dramaturg Peter van Kraaij hebben hier een klein wonder verricht. [...] De acteurs maken ieder een kunstwerkje van hun rol; in hun licht-karikaturale uitdossing zijn ze grappig maar weten ze ook ongelooflijk te ontroeren.' - Volkskrant ****

'Kinderen van de zon komt aan als mokerslag. (...) zeldzaam indringend voorstelling.' - Telegraaf *****

'Kinderen van de Zon is steengoed; een fel en indrukwekkend maatschappijportret, Van Hoves stevigste politieke stellingname sinds Het temmen van de feeks en een prachtig ensemblestuk, waarin de Vlaamse en Nederlandse spelers kluchtige vrolijkheid laten omslaan in een diepe beklemming' - Parool


#kinderenvandezon

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald

 
 
 
vogels

vogels

di 23 apr 2024 - 19:30
Internationaal Theater Amsterdam
Amsterdam
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst