zoek login
logo

kinderen van de zon

home  >  voorstellingen  >  kinderen van de zon  >  synopsis

De wetenschapper Pavel Protassov leeft teruggetrokken met zijn vrouw Helena en zijn zus Lisa in het ouderlijke huis. Hij werkt als een bezetene aan een visionaire idee: de ontwikkeling van de mens van de toekomst die zijn biologische beperkingen zal overwinnen en een nieuwe maatschappij zal stichten. Ondertussen heeft hij geen oog voor de anderen. Hij sluit zich af voor de geruchten over opstand en cholera in de stad. Hij verliest zich in experimenten en gesprekken met de kunstenaar Dimitri Wagin, die zijn vrouw het hof maakt en de veearts Boris Tjepoernoi die zijn zus ten huwelijk vraagt, maar telkens weer wordt afgewezen. Allen praten ze koortsachtig over grote idealen en de maakbaarheid van de mens, maar in hun naaste omgeving richten ze heel wat schade aan. Gebrek aan medeleven en sociale bewogenheid leiden ertoe dat de situatie binnen en buiten de muren van het landgoed escaleert. Hun utopische toekomstvisioen als kinderen van de zon wordt verduisterd door krachten die zij zelf te lang hebben genegeerd.

maxim gorki
Kinderen van de Zon (1905) stelt het belangrijkste thema in het werk van Maxim Gorki scherp: de kloof die gaapt tussen de onuitputtelijke mogelijkheden van de mens en de uiteindelijke levens van elk individu. Het thema van de ‘potentiële mens’ loopt als een rode draad door Gorki’s oeuvre, dat naast toneelstukken (waaronder Nachtasiel en Zomergasten) ook korte verhalen, romans en zijn memoires omvat. Gorki wordt samen met Anton Tsjechov beschouwd als de belangrijkste Russische toneelauteur.

ivo van hove
Ivo van Hove regisseert Kinderen van de Zon als een reflectie op de positie van de intelligentsia in onze huidige maatschappij. In een periode waarin de maakbaarheid van de mens bijna letterlijk moet worden genomen is voor kunstenaars, wetenschappers en denkers een taak weggelegd die hun persoonlijke levenslot ver overstijgt. Vragen over identiteit en geluk als zijns- of bewustzijnstoestand blijken met Kinderen van de Zon een eeuw na datum meer dan ooit actueel.


programmaboek 12|13
Blader door het programmaboek door op onderstaande afbeelding te klikken of download als pdf.

1213_KVDZ_bro

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald

 
 
 
the damned

the damned

do 07 jul 2022 - 20:30
Amsterdamse Bostheater
Amsterdam
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
the damned

the damned

vr 08 jul 2022 - 20:30
Amsterdamse Bostheater
Amsterdam
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
the damned

the damned

za 09 jul 2022 - 20:30
Amsterdamse Bostheater
Amsterdam
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst