zoek login
logo

liliom

home  >  voorstellingen  >  liliom

duur 1:45
première 02 apr 2016


Liliom is het tweede project van Julie Van den Berghe in het kader van TA-2, het platform voor de ontwikkeling van jong regietalent, in coproductie met Frascati Producties. Eerder regisseerde zij Bloedbruiloft van Federico García Lorca.


Liliom besluit op 27-jarige leeftijd het roer om te gooien en voortaan samen door het leven te gaan met Julie, een jonge vrouw. Hij neemt hiermee afscheid van zijn vluchtige, maar vertrouwde artiestenbestaan en belandt in een rauwe werkelijkheid waar sociale controle heerst.

De geliefden leven onder de armoedegrens en zijn afhankelijk van giften van verre familie en vrienden. Liliom ziet zijn leven veranderen in een moeizame worsteling en al snel begint hij de wereld om zich heen te demoniseren. Als Julie in verwachting raakt, besluit Liliom deel te nemen aan een roof om aan geld te komen. Die roof loopt echter anders dan gehoopt en wanneer de agenten hem arresteren en willen afvoeren naar de gevangenis, berooft Liliom zich van zijn eigen leven. Maar daar eindigt het niet voor hem.

Het zwarte sprookje krijgt een tweede leven. Hij wordt naar het hiernamaals gebracht, waar hij voor het oog van een magistraat verantwoording voor zijn daden op aarde dient af te leggen. Hij wordt veroordeeld tot zestien jaar vagevuur en mag aan het einde van die periode één dag terugkeren naar de aarde om iets goeds te doen voor zijn dan reeds jongvolwassen kind, om zo zijn leven te herwinnen.

In Nederland wordt Liliom zelden opgevoerd. Onbegrijpelijk en onterecht volgens regisseur Julie Van den Berghe: ‘Molnár schreef een geschenk voor de verbeelding. Een zwart sprookje dat schreeuwt om een uitweg, hoop en verlossing.’ In Duitsland geldt dit ontroerende stuk als een klassieker. In Hollywood werd het stuk vier keer verfilmd en op Broadway werd er een beroemde musical van gemaakt, Carrousel.


Julie Van den Berghe over Liliom

‘Na het overlijden van mijn Hongaarse grootvader ben ik op zoek gegaan naar Hongaars repertoire. In de veronderstelling dat een land zo rijk aan geschiedenis, romantiek en melancholie, schrijvers gekend heeft die het grote sentiment in de kunst niet hebben geweerd. En toen vond ik Liliom van Ferenc Molnár, gesitueerd in het Boedapest van 1909; een duizelingwekkende tijd van snelheid, opwinding, tanende tolerantie en grote sociale verschuivingen aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog.’


ta-2 / Frascati
In het kader van het platform van Toneelgroep Amsterdam voor de ontwikkeling van (regie)talent, brachten TA-2 en Frascati in het verleden al Rashomon-effect (regie Joachim Robbrecht), Bloedbruiloft (regie Julie Van den Berghe) en Een bruid in de morgen (regie Maren E. Bjørseth) uit. Liliom wordt de vierde samenwerking in het meerjarig partnerschap dat gericht is op een stapsgewijze ontwikkeling van het regisseurschap, waarbij beide alliantiepartners hun expertise inzetten en het werken binnen grotere organisaties centraal staat.

  


#liliom

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald