zoek login
logo

liliom

home  >  voorstellingen  >  liliom  >  synopsis


Liliom besluit op 27-jarige leeftijd het roer om te gooien en voortaan samen door het leven te gaan met Julie, een jonge vrouw. Hij neemt hiermee afscheid van zijn vluchtige, maar vertrouwde artiestenbestaan en belandt in een rauwe werkelijkheid waar sociale controle heerst. De geliefden leven onder de armoedegrens en zijn afhankelijk van giften van verre familie en vrienden. Liliom ziet zijn leven veranderen in een moeizame worsteling en al snel begint hij de wereld om zich heen te demoniseren.

Julie raakt in verwachting en Liliom besluit deel te nemen aan een roof om aan geld te komen. Die roof loopt echter anders dan gehoopt en wanneer de agenten hem arresteren en willen afvoeren naar de gevangenis, berooft Liliom zich van zijn eigen leven. Maar daar eindigt het niet voor hem. Het zwarte sprookje krijgt een tweede leven. Hij wordt naar het hiernamaals gebracht, waar hij voor het oog van een magistraat verantwoording voor zijn daden op aarde dient af te leggen. Hij wordt veroordeeld tot zestien jaar vagevuur en mag aan het einde van die periode één dag terugkeren naar de aarde om iets goeds te doen voor zijn dan reeds jongvolwassen kind, om zo zijn leven te herwinnen.

Maar is het mogelijk de ziel te reinigen? 

Moed is een menselijke deugd die overal ter wereld en in elke cultuur hoog aangeschreven staat. Maar hoe vind je de moed, waar haal je die vandaan, om de juiste beslissingen te nemen en tegelijkertijd trouw te blijven aan jezelf?

We duiken in de grimmige verbeeldingswereld van een halsstarrig en gewelddadig man die ogenschijnlijk niet het talent bezit om een goed en gelukkig leven te leiden. Een verhaal over het wel en wee van een individu in een gesloten gemeenschap waar men continu op elkaars lip zit en privacy ondenkbaar is, waar niets onbesproken blijft en de morele veroordeling altijd op de loer ligt. Een wereld waarin een stille lege ruimte om tot rust te komen, ontbreekt.

 


programmaboek 15|16
Blader door het programmaboek door op onderstaande afbeelding te klikken of download als pdf.

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald

 
 
 
vogels

vogels

di 23 apr 2024 - 19:30
Internationaal Theater Amsterdam
Amsterdam
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst