zoek login
logo

oer en andere tijden

home  >  voorstellingen  >  oer en andere tijden

duur 3:00, incl. 1 pauze
première 10 dec 2023


Nobelprijswinnaar Olga Tokarczuk brengt op een ingenieuze manier een Pools dorp tot leven waar de bewoners de gevolgen van twee wereldoorlogen, het communisme en de komst van de moderniteit proberen te overleven. Verschillende generaties dorpelingen stichten gezinnen, bouwen huizen en proberen zo goed en zo kwaad het kan het geweld van de geschiedenis en de natuur te weerstaan. Geboorte, groei, verval en dood treffen alle wezens – naast mensen ook bomen, geesten en dieren – en worden met mededogen en zachtheid beschreven. Tokarczuk laat zien dat ieder mens volstrekt uniek is, op zoek naar zin en betekenis.

Guy Cassiers creëert samen met Hotel Modern en elf acteurs van het ensemble de wereld van Oer: op verschillende videoschermen wordt in maquettes en live het leven in het dorp en de omliggende natuur gecreëerd. Het geheel is een tableau vivant van epische proporties dat recht doet aan de gelaagde wereld van de roman.


GUY CASSIERS OVER OER EN ANDERE TIJDEN

'Vanuit een klein Pools dorp volgen we de belangrijke gebeurtenissen die Europa in de twintigste eeuw hebben gevormd. Op een tedere en ontwapenende manier laat Olga Tokarczuk een zwerm van stemmen zoeken naar hogere betekenissen in hun harde bestaan. De personages vormen een hechte gemeenschap maar worden door de gewelddadige geschiedenis uit elkaar gedreven.

Tokarczuk schetst de wereld als een levend, onophoudelijk voor onze ogen veranderend geheel, waar de mens een klein maar tegelijkertijd krachtig deel van uitmaakt. Zo laat ze ons op een bijna sprookjesachtige manier via de ogen van een twintigtal dorpelingen opnieuw kijken naar onze huidige situatie en onze verantwoordelijkheid daarin als mens.'


 

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald