zoek login
logo

phaedra

home  >  voorstellingen  >  phaedra  >  synopsis

Aan het hof in Troezen wacht de jonge Hippolytos in spanning op de terugkeer van zijn vader Theseus. Hij wil hem toestemming vragen om Aricia, de dochter van één van Theseus’ erfvijanden te huwen. Na maanden zonder bericht wordt stilaan voor Theseus’ leven gevreesd. Phaedra, zijn echtgenote, wordt inmiddels verteerd door haar geheime passie voor haar stiefzoon Hippolytos. Schuldbewust probeert ze hem te mijden, maar wanneer het nieuws van de dood van Theseus het hof bereikt, verklaart ze Hippolytos eindelijk haar liefde. Hij wijst haar af en verzwijgt discreet haar aanzoek voor de buitenwereld. Wanneer Theseus even later alsnog van zijn veldtocht terugkeert, klaagt Phaedra uit zelfbehoud Hippolytos aan. Theseus ontsteekt in woede en bidt de goden om wraak op zijn zoon. Phaedra vraagt hem te sparen maar als ze verneemt van Hippolytos’ liefde voor Aricia, laat ze na hem te verdedigen. De goden nemen wraak. Hippolytos sterft. Phaedra, verteerd door schuldgevoelens, bekent en pleegt zelfmoord.

jean racine
Met Phaedra (1677) schreef Jean Racine een tijdloos meesterwerk over passie in al haar gedaanten: romantisch, edel en geperverteerd; de liefde tussen minnaars, familie en vrienden. Zijn stuk geldt als één van de hoogtepunten van de klassieke Franse tragedie in alexandrijnen.

grzegorz jarzyna
De Poolse Grzegorz Jarzyna werd in 1999 benoemd tot artistiek leider van het Rozmaitosci Theater in Warschau. Alvorens zijn eerste stappen te zetten als regisseur, volgde hij het voetspoor van theatergrootheden als Peter Brook en Jerzy Grotowski in Nepal, Tibet en China. In het Stary Theater van Krakau werd hij assistent van Krystian Lupa, tevens zijn leermeester. Grzegorz Jarzyna werkt nu als artistiek leider van TR Warszawa en is een veel gevraagde gast op internationale festivals in Europa. Met Phaedra regisseert hij voor het eerst bij Toneelgroep Amsterdam.


programmaboek 10|11
Blader door het programmaboek door op onderstaande afbeelding te klikken of download als pdf.

1011_PHA_bro

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald

 
 
 
the damned

the damned

do 07 jul 2022 - 20:30
Amsterdamse Bostheater
Amsterdam
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
the damned

the damned

vr 08 jul 2022 - 20:30
Amsterdamse Bostheater
Amsterdam
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
the damned

the damned

za 09 jul 2022 - 20:30
Amsterdamse Bostheater
Amsterdam
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst