zoek login
logo

phaedra

home  >  voorstellingen  >  phaedra

duur 2:20
première 07 nov 2010


De Poolse Grzegorz Jarzyna werd in 1999 benoemd tot artistiek leider van het Rozmaitosci Theater in Warschau. Alvorens zijn eerste stappen te zetten als regisseur, volgde hij het voetspoor van theatergrootheden als Peter Brook en Jerzy Grotowski in Nepal, Tibet en China. In het Stary Theater van Krakau werd hij assistent van Krystian Lupa, tevens zijn leermeester. Grzegorz Jarzyna werkt nu als artistiek leider van TR Warszawa en is een veel gevraagde gast op internationale festivals in Europa. Met Phaedra regisseert hij voor het eerst bij Toneelgroep Amsterdam.


Aan het hof koestert Phaedra, echtgenote van koning Theseus, een geheime liefde voor haar stiefzoon Hippolytos. De jongen wacht op de terugkeer van zijn vader. Hij wil hem toestemming vragen voor een huwelijk met Aricia, de dochter van een vijandelijke vorst. Verteerd door haar verboden liefde neemt Phaedra haar voedster Oenone in vertrouwen en wanneer het bericht van Theseus’ dood het hof bereikt, verklaart ze Hippolytos openlijk haar liefde. Hij wijst haar af, maar houdt discreet haar avances voor de wereld verborgen.

Wanneer Theseus alsnog levend naar het paleis terugkeert, raakt Phaedra in paniek en laat ze Oenone Hippolytos ervan beschuldigen haar te hebben verleid. Theseus vraagt de god Poseidon zijn zoon te straffen. Phaedra ziet van haar voornemen af om Hippolytos te redden wanneer ze hoort van zijn liefde voor Aricia. Hippolytos sterft door de goddelijke vloek. Phaedra neemt een dodelijk gif, maar zuivert in haar stervensuur Hippolytos’ naam.


‘Jarzyna is er in geslaagd de twee lagen van de tragedie - het klassieke noodlotsdrama, en het meer moderne gegeven van de nietsontziende passie van Phèdre - prachtig te laten uitkomen.’ - NRC ****

‘En wat een verademing om acteurs te horen die met de verzen uit de voeten kunnen.’ - Parool

‘Het is fascinerend te zien waartoe ze (Chris Nietvelt – red.) allemaal in staat is.’ - Volkskrant

‘Verbluffend acteerspektakel.’ - On Stage *****

‘Chris Nietvelt toont zich magistraal als de gekwelde Phaedra.’ - GPD


#phaedra

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald