zoek login
logo

romeo en julia (2004)

home  >  voorstellingen  >  romeo en julia (2004)


première 21 mrt 2004


In deze bijzondere voorstelling van Romeo en Julia, geregisseerd door Ola Mafaalani, staan (gast)acteurs tegenover Argentijnse tangodansers. Twee talen botsen in het hartverscheurende verhaal over twee mensen die niet verliefd mogen worden. De taal van het lichaam en de taal van het woord. Een dialoog lijkt onmogelijk.

Julia: 'Als ik omkom van puur genot, til hem dan op, verscheur hem tot kleine sterren: zo verrukkelijk zal hij het hemelse gelaat dan maken dat iedereen verliefd word op de nacht en dat het zonlicht uit de gratie raakt.'

Ola Mafaalani herkende in de tango dezelfde obsessieve magnetische nachtkracht als in de tragedie, dezelfde hunkering naar liefde, hetzelfde besef van het verlies ervan en het besef van de vergankelijkheid van het leven. In de intimiteit van de tango wordt onze schaduwkant gevierd.

De choreografie zal voornamelijk uitgaan van de oertango, de vrolijke Milonga, die dezelfde humor en verliefde speelsheid kent als de taal van Shakespeare. De tango is bovendien een prachtig metafoor voor het leven, dat immers zo vergankelijk is als een dans, alleen beseffen we dat niet. Speciaal voor deze voorstelling heeft Toneelgroep Amsterdam het wereldberoemde tangoduo los hermanos Macana kunnen engageren.

Na De koopman van Venetië is Romeo en Julia de tweede voorstelling die Ola Mafaalani bij Toneelgroep Amsterdam regisseert. Met Adelheid Roossen reisde Mafaalani naar Verona waar ze inspiratie haalde uit de miljoenen kleine liefdesbriefjes die mensen met kauwgom onder Julia's balkon hebben geplakt. In Buenos Aires ontmoette Mafaalani de dansers en deed er research naar de tango voor deze voorstelling van Romeo en Julia.

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald