zoek login
logo

verloren vader

home  >  voorstellingen  >  verloren vader

duur 01:15
première 04 mei 2019


Tijdens Theater Na de Dam spelen gelijktijdig meer dan tachtig voorstellingen die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Speciaal hiervoor schrijft Tom Lanoye een nieuwe toneeltekst, getiteld Verloren vader, over een dementerende oud-strijder die steeds minder zeker wordt van zijn herinneringen aan de oorlog.

Verloren vader gaat over Victor Schepens, een bejaarde WO II-verzetsstrijder, die al meer dan zestig jaar in Amerika woont, waar hij naam heeft gemaakt als hersenchirurg. Nu wil hij, sinds kort lijdend aan voortschrijdende dementie, nog een laatste keer zijn vaderland bezoeken. Hij zal geïnterviewd worden door twee jonge journalisten, en de afsluitende speech houden van de Bevrijdingsfeesten in de havenstad waar hij is geboren.

De vragen van de journalisten drijven hem echter tot wanhoop en frustratie. Wat is er echt gebeurd, zoveel jaren terug? Hoe groot was zijn rol werkelijk? En waarom heeft hij, net als zovele anderen, de oorlogsburgemeester van zijn stad niet feller aangevallen? Die was immers, zo is vast komen te staan, rechtstreeks medeplichtig aan de gewelddadigste razzia’s en jodendeportaties. Wist Schepens daarvan? Zo ja: waarom heeft ook hij zo lang gezwegen? Is herdenking van het verleden mogelijk zonder verantwoording in het heden?

De gehele tekst tekst wordt op 4 mei om 21.00 uur in heel het land gelijktijdig door verschillende gezelschappen en theatergroepen voorgelezen.


Theater Na de Dam
Theater Na de Dam geeft elk jaar een opdracht aan een toneelschrijver voor een nieuwe theatertekst over de Tweede Wereldoorlog. Eerdere schrijvers waren o.a. Rik van den Bos, Rebekka de Wit en, afgelopen editie, Arnon Grunberg. Dit jaar zal de Belgische schrijver Tom Lanoye een nieuwe tekst schrijven voor Theater Na de Dam, getiteld Verloren vader.

 

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald