zoek login
logo

Ramsey Nasr

home  >  Ramsey Nasr  >  biografie


Ramsey Nasr (1974) trad in 2013 toe tot het vaste ensemble van Toneelgroep Amsterdam met de voorstelling Lange dagreis naar de nacht (nominatie Arlecchino). In seizoen 16|17 is hij te zien in de reprises van De andere stem, Husbands and wives, Kings of war en The Fountainhead (Louis d'Or).

Nasr schreef De andere stem, zijn weerwoord op La voix humaine van Jean Cocteau. Nasr: ‘Het leek me al jaren een logische vraag: wat heeft die man aan de andere kant van de lijn eigenlijk te zeggen? Tot mijn verbazing hoorde en las ik steeds maar weer dat het een nogal harteloze vent moest zijn: er zo snel na je relatie met een andere vrouw vandoor gaan. Wat een bruut. Maar wie zegt dat? Letterlijk: wie zegt dat? Niemand. We horen hem niet. Ik werd nieuwsgierig naar zijn versie van het verhaal. De andere stem is het verhaal van twee mensen, verslaafd aan de ander, wetende dat ze nooit voor elkaar werden gemaakt.’

Ramsey Nasr is dichter/schrijver, acteur en regisseur. In 2000 debuteerde hij als dichter met de bundel 27 gedichten & Geen lied, die werd genomineerd voor zowel de C. Buddingh’-prijs als de Hugues C. Pernath-prijs. Een jaar later debuteerde hij als prozaschrijver met de novelle Kapitein Zeiksnor & De Twee Culturen, gevolgd door Twee libretto’s. Daarna maakte hij de overstap naar De Bezige Bij, waar in het voorjaar van 2004 zijn tweede dichtbundel, onhandig bloesemend verscheen. Ook deze bundel, bekroond met de Hugues C. Pernath-prijs, werd meerdere malen herdrukt.

Nasr werd in 2005 benoemd tot stadsdichter van Antwerpen en veroverde in snel tempo de harten van de Vlamingen. Een grote verzamelbundel van Nasrs poëzie verscheen in 2009 onder de titel Tussen lelie en waterstofbom. In 2010 werden bloemlezingen van Nasrs poëzie gepubliceerd in het Georgisch en in het Engels. In de vele artikelen en opiniestukken die hij voor de Nederlandse en Vlaamse media schreef, laat Nasr zich kennen als een man met vele passies. Ze bestaan uit een liefde voor kunst – klassieke muziek, toneel, poëzie – alsook een grote betrokkenheid bij de hedendaagse politiek, zowel nationaal als internationaal. Een ruime keuze uit deze artikelen over kunst en politiek verscheen, tegelijk met onze-lieve-vrouwe-zeppelin, onder de titel Van de vijand en de muzikant. In 2006 werd Ramsey Nasr de ereprijs Journalist van de Vrede toegekend door het Humanistisch Vredesberaad (HVB). Eind april 2007 ontving Nasr samen met Tom Lanoye en Bart Moeyaert een eredoctoraat wegens algemene verdiensten aan de Universiteit Antwerpen. Het triumviraat ontving de onderscheiding voor hun werk als stadsdichters van Antwerpen.

Afgezien van zijn literaire werk is Nasr tevens acteur en regisseur. In 1995 studeerde hij af aan de toneelschool Studio Herman Teirlinck te Antwerpen met een zelfgeschreven monoloog: De doorspeler. Dit theaterstuk leverde hem op het Internationaal Theaterschoolfestival te Amsterdam de prijs voor beste acteur op. Na zijn eindexamen speelde hij vijf jaar bij Het Zuidelijk Toneel o.l.v. Ivo Van Hove. Van dit gezelschap nam hij in het voorjaar van 2000 afscheid met een nieuw geschreven theatermonoloog, Geen lied. Voor tekst en spel van dit stuk won hij in 2000 zowel de Mary Dresselhuysprijs als de Taalunie Toneelschrijfprijs. Ook werd hij genomineerd voor de Louis d’Or. Bij het Zuidelijk Toneel was hij te zien in vele stukken, zoals Caligula en Romeo en Julia, waarin hij de rol van Romeo vertolkte. Nasrs debuut als dichter viel samen met zijn vertrek bij Het Zuidelijk Toneel. Op de premièreavond van zijn theatermonoloog in verzen Geen lied verscheen zijn eersteling 27 Gedichten & Geen lied. Wel bleef hij rollen vertolken in verschillende films. Hij is onder meer te zien in De man met de hond, Mariken, Liefje, Magonia, Het Echte Leven, Süskind en Goltzius & The Pelican Company. In 2002 vertolkte hij een hoofdrol in de gelauwerde driedelige televisieserie De enclave, over de Nederlandse betrokkenheid bij het drama van Srebrenica. In 2011 speelde hij wederom een hoofdrol in een VARA-dramaserie: Overspel.

Op 28 januari 2009 werd Ramsey Nasr voor een periode van vier jaar benoemd tot Dichter des Vaderlands. Hij trad hiermee in de voetsporen van Gerrit Komrij en Driek van Wissen. Eind oktober 2012 zag na een jaar van heimelijke inspanningen een grootschalig cd-project het licht: Hier komt de poëzie! is een 7-cd-box die een persoonlijke keuze uit de Nederlandstalige poëzie bevat, gaande van de middeleeuwen tot en met (tijdgenoten van) de Vijftigers. Het bijzondere aan deze bloemlezing van 350 gedichten is dat de poëzie enkel te beluisteren is. Op 31 januari 2013 (Gedichtendag) treedt Nasr af als Dichter des Vaderlands. Na het dichterschap des vaderlands kiest Nasr voor een radicaal nieuwe koers, of liever, een oude: vanaf mei 2013 behoort hij tot het vaste ensemble van TA. Na meer dan 13 jaar: terug naar het theater.

 


AWARDS


2015
Louis d'Or | The Fountainhead bij Toneelgroep Amsterdam

2014

nominatie Arlecchino | Lange dagreis naar de nacht bij Toneelgroep Amsterdam


WERK BUITEN TA


2015
Overspel | VARA

2014
Overspel | VARA

2013
Overspel | VARA

2012
Goltzius and the Pelican Company | regie: Peter Greenaway
Süskind | regie: Rudolf van den Berg
 
2011
Overspel | VARA
 
2008
Het echte leven | regie: Robert Jan Westdijk

2005
Leef! | regie: Willem van de Sande Bakhuyzen, Jean van de Velde
Enneagram | KRO
 
2002
Tonino | regie: Michiel van Jaarsveld
De enclave | regie: Willem van de Sande Bakhuyzen

2001
Magonia | regie: Ineke Smits
De acteurs | VPRO
Liefje | regie: Emile Fallaux 
 
2000
Mariken | regie: André van Duren
 
1999
De man met de hond | regie: Anette Apon

1998
Thuisfront | regie: Ivo van Hove

1996
Frans en Duits | regie: Orlow Seunke

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald

 
 
 
obsession

obsession

zo 25 jun 2017 - 17:00
Théâtres de le Ville de Luxembourg
Luxemburg

De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
wijksafari

wijksafari

wo 28 jun 2017 - 12:45
Tolhuistuin
Amsterdam
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
wijksafari

wijksafari

do 29 jun 2017 - 12:45
Tolhuistuin
Amsterdam
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst